Rethymno

24.7.17

Drazí přátelé,
v dnešním erasmáckém článku si vás dovoluji pozvat na výlet :) Konkrétně se spolu podíváme do města jménem Rethymno, které se nachází západně od Heraklionu.

Na konci listopadu za mnou na Krétu doletěli dva mí milí kamarádi a udělali si tak cca čtyřdenní dovolenou obohacenou o spoustu zážitků a mou společnost :D Jako jeden z cílů našeho společného pobytu na ostrově jsme si stanovili výlet buď do Rethymna nebo Agios Nikolaos. Nakonec jsme si vybrali Rethymno, protože podle počasí měla deštivá fronta ustupovat ze západu na východ a v Rethymnu mělo být hezké počasí dříve, jak v Agios Nikolaos ležícím na východ od Heraklionu :D


Svého rozhodnutí navštívit Rethymno jsme nelitovali. Cesta začala ráno na autobusovém nádraží A v Heraklionu poblíž přístavu, kde jsme si koupili jízdenky (já se studentskou kartou od TEI platila 6,30E, kamarádům ISICy bohužel neuznali a tak platili 8,30E) a poté nasedli do zeleného busu jedoucího směrem na Chaniu (město úplně na západě Kréty). Jeli jsme asi 1.5h kolem vesniček, hor, údolí a pobřeží, a pořád bylo na co koukat. Jak se nám tu teď na Krétě trochu ochladilo a sem tam si i sprchne, příroda se proměnila, a venku už to není všecko jen hnědé a šedivé a vyprahlé - zeleň se probrala k životu, obrazila políčka a na ostrově to vypadá veseleji a barevněji, než když jsem sem na konci září dorazila.

Autobus nás vyhodil na nádraží nacházejícím se u moře nedaleko od rethymnonské pevnosti, kam jsme měli namířeno jakožto k prvnímu cíli naší výpravy. Prošli jsme se kolem moře (a trochu jsme se báli, že dostaneme slanou spršku, protože byly velké vlny, které občas došplíchávaly až na cestu nad mořem), celou pevnost zespoda obešli a pak se vydrápali nahoru až k její bráně.


K našemu překvapení v pokladně nikdo nebyl - a ostatně ani v celé pevnosti nebylo vidět živou duši kromě několika kolem pobíhajících koček. Jak jsme se později dozvěděli, ten den (1.12.) byla pevnost otevřená pro veřejnost naposledy v tomto roce, a tak už se ani vstupné nevybíralo (a asi i kvůli počasí tam skoro nikdo nebyl), takže jsme měli setsakramentskou kliku :D
(Jak teď koukám na internet, všude se píše, že je pevnost otevřená celoročně, tak nevím... možná nám paní, kterou jsme potkali, dodala špatný informace...)


Fortezza je benátskou pevností postavenou pod vedením Giannise Skordilise v 16. století na kopci, který se jmenuje Paleokastro. Pevnost se stala benátským administratitvním sídlem tehdejšího Rethymna. V páté Ottomansko-benátské válce Rethymno Ottomanům podlehlo a Fortezza v následujících letech prošla jistými změnami. Po druhé světové válce byla ve Fortezze dokonce věznice. V 90. letech prošla rukama restaurátorů a dnes je přístupná veřejnosti.
Více se o Fortezze dočtete na wiki a ZDE.


Ve Fortezze jsme strávili asi dvě hodinky. Je odtamtud nádherný výhled jak na moře kolem, tak na Rethymno. A uvnitř pevnosti se dají prolízat uličky, některé budovy a dokonce i část sklepení. Jen musím přiznat, že nám tam dost foukalo, takže na vyvýšených místech to nebylo úplně příjemné. Ale to už je vina počasí :D




Poté, co jsme se nabažili Fortezzy, jsme se vydali do spleti uliček v centru Rethymna. Hned z kraje přiznávám, že se mi místní centrum líbilo mnohem víc, jak to heraklionské. Spousta klikatých úzkých uliček plných krámků, restaurací, galerií, řemeslníků, květináče v oknech, porostlé zdi... Působilo to tam na mě příjemným útulným dojmem, který v Heraklionu bohužel nenacházím.
(Nutno zmínit, že Heraklion byl za druhé světové dost poničený a prakticky celý ho vystavěli znova, ovšem trochu bez ladu a skladu, bez nějaké větší koncepce a zajímavého nápadu, a celek bohužel nepůsobí tak dobře, jako třeba právě v Rethymnu, kde se dochovalo centrum takové, jaké bylo i před válkou...)


Centrum jsme křížem krážem prolezli, pokochali se parkem, a zabloudili i do hezkého přístavu:




Trochu mi přišlo škoda, že ve městě nebylo moc lidí, žádní turisté... vlastně tam bylo celkem mrtvo... Ono se není čemu divit - sezóna na Krétě už bohužel skončila a moc výletníků tu teď nenajdete a obchůdky se suvenýry tak nemají odbyt, takže v centru byla většina míst zavřená (kromě restaurací). V létě to tam ale musí úžasně žít, ba přímo kypět životem (a nebo tam je prostě nacpáno a přelidněno :D).

Vyškrábali jsme se i na jednu hezkou vyhlídku na kopečku nad městem, odkud bylo vidět celé Rethymno:




A pak už nás čekal jen večerní návrat busem do Heraklionu, který proběhl bez zajímavostí (vlastně jsem celý přesun prospala :D).
Tož, toliko k Rethymnu :) Byl jste zde někdo z vás? Nebo v nějakém jiném krétském městě? :)
Vaše Jíťa :)

A na závěr tu máme můj pokus o klip z Rethymna:

Mohlo by vás zaujmout...

0 komentářů

Už jste četli tenhle článek?

Chorvatsko 2023

Tenhle příběh začíná… téměř koupí letenek do Kodaně. Konec března se blíží a já potřebuju vybrat loňskou dovolenou a pokukuju po solovýletu do Dánska...

A co tento?

Tenerife 2022 - Teide & Loro

I když mi přijde, že už je to snad měsíc od chvíle, co jsme vkročili na tenerifskou půdu, opak je pravdou: je za námi pouze pět dní a před námi jenom dva...

A nebo tenhle?

Jizerky 2023

Rok se s rokem sešel, podzim za okny vystřídal léto a to pro nás znamená jediné: je čas se zase sejít. S mojí bandou, zašít se na chatě v horách, na naší tradiční...