Mobilní inkarceron

24.7.17

Dovolte mi hned na začátku článku pár otázek: Co s sebou každý den nosíte? Bez čeho nevyjdete z domu? Bez čeho se cítíte, jako by vám upadla ruka? Není odpovědí na všechny tři otázky slovo "mobil"?

Vsadila bych se, že u většiny lidí tomu tak bude. A ta "vetšina" s sebou určitě nebude tahat jen tuhle jednu věcičku - připočítejte si k tomu tablety, notebooky, čtečky, poslední dobou i chytré hodinky a brýle... Zkrátka, našimi každodeními společníky a pasažéry našich kapes, baťohů či kabelek jsou tihle odisplayovaní a brutálně chytří společníci. Však taky proč ne, ono je fajn být k zastižení kdekoli a kdykoli, moct si přečíst zprávy v kdejaké hospodě, mít u sebe tuny knížek a přitom nevláčet tu šílenou váhu... Samé klady, že? :)

Všimli jste si, jak rychle se nám podobná zařízení zabydlela u nás doma? A jak neradi je necháváme jen tak se povalovat? Pořád by na ně člověk tlapkal a koukal, což? :D Ale - proč jsme si je tak oblíbili, když před nějakými 10 roky byl samotný notebook sakra drahou záležitostí, a o tabletech a "chytrých" mobilech jsme si mohli nechat jen zdát? Myslím, že marketing sice sehrál obrovskou roli a přesvědčil nás, že bez těhle věcí se prostě neobejdeme, ale bude tu ještě minimálně jeden faktor. Naše vzrůstající nechuť se s ostatními bavit a čím dál větší potřeba opečovávat si svoji bublinu, ve které je všechno v pořádku a nikdo tam na nás nemůže.
Jen si to vezměte - dneska člověk nemusí chodit přes půl města do obchodu, stát frontu, zažít perné chvíle s výběrem a (třeba) dotěrným prodavačem, prát se o místo v šalině a ještě se bát, že mu po cestě někdo vybere tašku. Stačí jen pár kliků a zboží se nám za chvíli objeví přede dveřmi. Jak pohodlné a bezestresové. :) To samé ve škole - napíšete mail, že se vám něco nelíbí, nebo něco potřebujete, a ono se to vyřídí takříkajíc samo - to už musí být, aby vás někde chtěli osobně.

Jistě, z toho všeho plyne velká úspora času, který můžeme trávit jinak. Ale - upřímně - jak ho trávíme? Napíchnutí na internet a brouzdající po rádoby zábavných stránkách, koukající na upirátěný seriál nebo film, hrající nějaké přiblbé hry, ztraceni ve svém vlastním dokonalém virtuálním vězení - ale proč, kruci? To nemáme jiné zájmy, možnosti? Jít se projít? Vzít opravdovou knížku? Něco dobrýho si zkusit uvařit? Zaběhat si?
A co takhle sejít se s kamarády třeba u piva? Fajný nápad, jenže ono je to trochu těžký, když je v hospodě wifi a netrvá dlouho a všici zase civí do těch svých placek a předstírají zájem o okolí, i když vůbec neví (a ani je nezajímá), o čem zrovna kdo povídá. Dost smutné, přátelé. V hospodě se povídá, a ne surfuje.

Jo, sama jakožto tech-nadšenec a student IT vlastním tablet, mobil, noťas (a ještě jeden pracovní) a uvažuju o čtečce. Ale čím dál víc mi vadí, jak jsou na těhle věcech lidé takříkajíc závislí, a jak je upřednostňují před realitou. Co není na fejsbůku, to jako by neexistovalo, kdo nemá nejžhavější profilovku, ten se může jít zahrabat, když se nedostaneme na online mapy s navigací, jsme ztracení, protože s tou papírovou si nevíme rady, bez virtuální předpovědi počasí nevěříme tomu, jak je za oknem, nepamatujeme
si, kdy má maminka narozeniny, to nám má přece připomenout kalendář na mobilu. Nepřipadá vám to taky trochu trapný? Trochu jako degradace základních dovedností?

Není to ovšem jen o ignorování světa, ale taky o zdravotních potížích. Celý den na nás něco odněkud svítí, bliká, a dožaduje se pozornosti. A co chudáci očka? (Proto se taky poohlížím po čtečce, kterážto je k očím šetrnější jak tablet. Aneb hurá, zase jsem si dokázala najít čas na pravidelné čtení! :D) A co páteř, namáhaná dlouhým sezením u počítačů (a to nemluvě o takové prasárně jako ťukání do PC v posteli). A co takové karpální tunely v rukou? Možná jste o nich ještě neslyšeli (v tom případě nějaké info ZDE), ale je to parádně hnusné, když s nimi začnete mít problém. (To můžu jako člověk pracující na PC víc jak 10h denně potvrdit.)

Všechno má zkrátka svá pro a proti. A taky platí "dobrý sluha, špatný pán". Fakt.

Mno, toliko pro tuto chvíli k tomuto tématu. Snad jsem novou rubriku "...myšlenky..." neuvedla úplně nejhůř :D Nu a co vy, jak se vám žije s elektronickými příživníky? Neuděláte bez nich krok, a nebo na ně více méně kašlete a využíváte vy je a ne oni vás? Neváhejte se rozepsat, budu za vaše názory ráda :)

(obrázky postahovány z internetu)

Mohlo by vás zaujmout...

0 komentářů

Už jste četli tenhle článek?

Chorvatsko 2023

Tenhle příběh začíná… téměř koupí letenek do Kodaně. Konec března se blíží a já potřebuju vybrat loňskou dovolenou a pokukuju po solovýletu do Dánska...

A co tento?

Tenerife 2022 - Teide & Loro

I když mi přijde, že už je to snad měsíc od chvíle, co jsme vkročili na tenerifskou půdu, opak je pravdou: je za námi pouze pět dní a před námi jenom dva...

A nebo tenhle?

Jizerky 2023

Rok se s rokem sešel, podzim za okny vystřídal léto a to pro nás znamená jediné: je čas se zase sejít. S mojí bandou, zašít se na chatě v horách, na naší tradiční...