Jag älskar Stockholm 1 - Cesta, Vaxholm, Drottningholm

30.7.16

Tenhle výlet se začal plánovat už dost dlouho předtím, než bylo vůbec jasné, že se opravdu uskuteční. Začátkem akademického roku 2015/16 nastoupil kamarád díky jistému zahraničně-vzdělávacímu programu na stockholmskou KTH (Kungliga Tekniska Högskolan - Královský Technologický Institut) a už předtím avizoval, že kdyby to šlo, mohli bychom s mým drahým o prázdninách na pár dnů přijet.

Čas pomalu (haha) utíkal, a nastala chvíle, kdy se tak nějak jevilo vhodným začít plánovat letní cesty a dovolené. A protože kamarád nás nejen byl schopen, ale také a hlavně ochoten, ubytovat, stačilo se už jen podívat na letenky, nabalit kufr, a vyrazit vstříc severské metropoli...


Co se letenek týče, byl to docela boj. Nechali jsme jejich koupi bohužel na pozdní dobu, a tak se nám výběr krutě zúžil. Buď byly zpáteční letenky šíleně drahé, nebo bylo rozpětí mezi prvním a posledním dnem moc malé/velké, či případně nebyl na vysněný den plánován žádný let. Při prohledávání padaly dokonce takové návrhy, že se v noci přepravíme do Katowic a odtamtud poletíme s WizzAirem, ovšem logisticky tahle varianta vypadala dost odpudivě, takže byla (moudře) zamítnuta. :D

Nakonec se nám povedlo ulovit dva lety z Prahy se společností Norwegian, vzdálené od sebe přesně týden. U této společnosti si dávejte pozor na fakt, že příruční zavazadlo je v ceně letenky, ovšem velký kufr už ne, ten si musíte přikoupit. My to udělali lišácky tak, že jsme si zaplatili jen jeden kufr a do něj se oba dva nabalili (na těch 7 dnů jsme toho stejně moc nepotřebovali, takže to stačilo).

Co s sebou? Hm, na každý den triko/košili, ponožky, spoďáry, dvoje kalhoty, kraťasy (přišly vhod!), plavky, mikinu a nepromokavou bundu. Z bot pak sandály a tenisky. :)
Jídlo jsme nijak neřešili, i když nám bylo jasné, že ve Švédsku budou ceny vyšší než na jaké jsme zvyklí. Na cestu jsme si udělali pár bagetek, já upekla do krabičky brownies a sýrové šneky, a na první den jsme byli vybavení dokonale :D

Let proběhl bez obtíží, jen škoda, že bylo zataženo, takže jsme neviděli nic než bílé mraky, které vypadaly jako čerstvý sníh z našlehaných bílků :D

Nekvalitní foto z okýnka:


Když letadlo naklopilo svůj čumák směrem k zemi a prodralo se mrakovou vrstvou, uviděla jsem z okýnka stromy, spoustu jehličnanů, možná, že to byl dokonce les. Bylo šedivo, a pod námi rychle ubíhala přibližující se runway. Pak to duclo, a my přistáli na Arlandě, jednom ze stockholmských letišť.

V tu chvíli jsem ještě netušila, co mě v téhle zemi čeká, a že si její hlavní město zamiluju. Odtud taky pramení název zvolený pro sérii stockholmských článků: "jag älskar Stockholm", čili něco jako "miluju Stockholm". Proč a z jakých důvodů, to se dozvíte na dalších řádcích a v dalších článcích, které tu budou vycházet. Ráda bych vám toto místo představila tak, jak jsem ho svýma očima pozorovala a jak na mě působilo, a možná, že se mi povede vás do něj taky malinko pobláznit, nebo alespoň přimět, abyste si o něm pohledali další informace, nebo snad dokonce zatoužili ho taky navštívit :)

Po příletu jsme si v informacích na letišti koupili týdenní jízdenku na MHD (společnost SL, web ZDE). Vyšla nás za cca 300 SEK (Švédi mají Koruny, ne Eura! Kurz je cca 3 Kč za 1 SEK.) za jednu, ale vyplatila se, protože denní jízdenka stojí cca 115 SEK a upřímně: bez MHD se ve Stockholmu moc daleko nedostanete. Navíc platí na busy, metro, tramvaje, městské vlaky, několik trajektů mezi ostrovy, a to v dost velkém radiusu kolem města.
Taky se vyplatí stáhnout si do mobilu aplikaci STHLM Traveling, která vám pomůže vyhledávat spojení na MHD ;)



První den (poté, co jsme se ubytovali u kamaráda na bytě) jsme toho popravdě měli plný brejle. Prošli jsme se tedy jen do nedalekého parku Hagaparken, kde je i celkem pěkné jezero s moly a loďkami, a pak se přes kousek města vrátili na byt, kde už na nás čekal kamarád navrácený z brigády.
Dali jsme si veču, chvíli pokecali a vděčně zapadli do půjčené postele :)

Gamla Stan, centrum Stocholmu:


Druhý den sliboval velmi příznivé počasí - sluníčko a polojasno - tudíž jsme neváhali, převezli se metrem na stanici Kungsträgården a sešli ulicí dolů k nábřeží. Napravo se nachází ostrov Gamla Stan (tu je historické centrum) a nalevo od nás bylo přístaviště trajektíků. Zde jsme se nalodili na jednu z lodí společnosti Waxholmsbolaget (ODKAZ) a za 75 SEK si koupili jízdenky na ostrov Vaxholm východně od města.
(Ceník na loď přikládám ZDE)
Pokud by se vám nechtělo lodí, pak z města jezdí na Vaxholm a zpět autobus 670, na který platí MHD kartička ;)

Tady vidíte pozici Vaxholmu:


V červeném kolečku je přístaviště, odkud odjíždí lodě Waxholmbolaget:


A takhle vypadá loď:


Cesta ubíhala svižně a trvala něco přes hodinku. Viděli jsme kousek města, a pak také krajinku od něj vzdálenější - ostrovy, vegetaci a domky na nich, a samosebou říční cvrkot, který zahrnoval téměř vše od vodních skůtrů po obrovské cestovní trajekty.
Za zmínku taky možná stojí, že vám na lodi můžou udělat kafe, čaj, limču... a je tam spousta místa k sezení :)

Tu je mé krátké videjko z plavby:




Idylka u vody...


I takové plovoucí paneláky na vodě potkáte:



Teď bychom se mohli více zaměřit na samotný ostrov Vaxholm. Hlavní důvod, proč sem zamíří tolik lidí, je zřejmě přítomnost velké pevnosti, kterou najdete na malinkém ostrůvku hned naproti Vaxholmu. Mezi těmito dvěma místy jezdí žlutá lodička; nám se ovšem zdálo 45 SEK za tu kratinkou cestu docela dost, a navíc jsme si říkali, že stejně jen obejdeme ostrov a nic moc víc z pevnosti neuvidíme, takže jsme se na onu stavbu zůstali koukat z druhého břehu (a stačilo to).

Vaxholm ovšem nabízí mnohem víc, než jen výhled na kamennou pevnost. Když od přístaviště půjdete kolem ostrova proti směru hodinových ručiček, ocitnete se za malou chvilku v úžasné oblasti plné typických barevných severských domečků - červených, žlutých - s bílými okny, zahrádkami a plůtky, které vytvářejí parádní domáckou útulnou atmosféru :)

Zelené kolečko: tu někde vás vyhodí trajekt. Modré: pevnost. Červené: výše zmiňované obdivované místo s domečky:


Pevnost:


Typicky nabarvený domeček:



Opomenout nesmím ani hezké výhledy na okolní moře a ostrovy. Naposled si ale nechám zmínku o malém přístavu nacházejícím se tak nějak v centru zmiňované "útulné domečkové oblasti". Jsou tu kolem něj asi dvě restaurace, plážička (jo, lidi se kupodivu koupali), a taky moc pěkný plácek na sednutí a rozjímání (či případně opalování :D). Zde jsem strávila hezkých pár chvilek, kdy jsem si jen tak hověla na dřevěné plošině, koukala na lodě, moře, vlnky, sluníčko mě hřálo a bylo mi krásně... :)

Mé video ze zmíněného malého přístavu:




Výhled na pevnost:


Přístav:


Poté, co jsme si prošli převážně západní část Vaxholmu, jsme usoudili, že čas notně pokročil a nebylo by na škodu navštívit navečer ještě jednu na dnešek vyhlédnutou destinaci: královské sídlo Drottningholm.
Z Vaxholmu jsme to tedy vzali busem 670 na stanici Danderyds sjukhus a odtud pak busem 176/177 na Drottningholm. Palác najdete na ostrůvku Lovön západně od centra Stockholmu.
Pozice Drottningholmu:




Drottningholm znamená v překladu "palác královen" a je zapsaný na seznam UNESCO. Proč "palác královen"? Po celou dobu jeho existence tu dominovala přítomnost žen, hlavně pak královskýh manželek, které sídlo zvelebovaly a přestavovaly. Více se dočtete třeba TADY, oficiální stránky jsou ZDE.

Dopravili jsme se sem kolem 18h, takže palác už byl zavřený, to ovšem neplatilo o zahradách a přilehlém parku, kde můžete vesele prolézat uličky mezi keři, cestičky v trávě, brouzdat kolem jezírka, objevovat parkové stavby, nebo jen tak lenošit na trávě (není to zakázané, ha! :D).






Tož to je nástin prvních dvou dnů mého severského dobrodružství - pokračování přijde brzo. :) Co říkáte na tenhle článek? Navnadila jsem vás trošku? :)

Budu se na vás těšit v dalším díle u vyprávění o jedné obrovské slavné lodi :)

Mohlo by vás zaujmout...

0 Comments

Už jste četli tenhle článek?

Chorvatsko 2023

Tenhle příběh začíná… téměř koupí letenek do Kodaně. Konec března se blíží a já potřebuju vybrat loňskou dovolenou a pokukuju po solovýletu do Dánska...

A co tento?

Tenerife 2022 - Teide & Loro

I když mi přijde, že už je to snad měsíc od chvíle, co jsme vkročili na tenerifskou půdu, opak je pravdou: je za námi pouze pět dní a před námi jenom dva...

A nebo tenhle?

Jizerky 2023

Rok se s rokem sešel, podzim za okny vystřídal léto a to pro nás znamená jediné: je čas se zase sejít. S mojí bandou, zašít se na chatě v horách, na naší tradiční...